Негово Величество - Яйцето! Част ІV

Негово Величество - Яйцето! Част ІV

Продължаваме! Обещах част ІV и сега ви я представям! Когато казах, че светът на яйцето е необятен, не се шегувах :) Днес ще разгледаме едни от най-популярните птичи яйца, с които имаме досег.

Започваме с най-често използваните и най-популярните

Кокошите яйца

Има два вида – бели и кафяви. Цветът се определя от породата на кокошката. Хранителната стойност на двата цвята яйца е еднаква. И двата цвята са страхотен източник на хранителни вещества. Богати са на протеини, калций и цинк. Имат мек и ненатрапчив вкус. Повече можете да прочете в Част ІІ

Пъдпъдъчи яйца

Малкият голям в света на птичите яйца. Това дребно бижу съдържа едва 1% въглехидрати, но затова пък 63% мазнини и 36% белтъчини. Съотнесено към кокошето, пъдпъдъчето съдържа 2,5-3 пъти повече витамин А, 2,8-3 пъти повече витамин В1 и над 2 пъти повече витамин В2, 4,5-5 пъти повече желязо. Съдържанието на фосфор, който подпомага мозъчното развитие, прави тези яйца подходящи за деца и учащи. Съдържащият с пъдпъдъчите яйца витамин Д е в активна форма и допринася за предпазването от рахит*.

В яйцата от пъдпъдък не се открива салмонела**. Това се дължи на факта, че птиците гнездят в полеви услови (на земята). Местата, където са гнездата често се наводняват, което налага допълнителна защита. Яйцата са дебела ципа и изключително малки дихателни отвори в черупката, което предотвратява възможността за проникване на бактерии.

Ползите за здравето от консумация на пъдпъдъчи яйца са много. В мрежата има хиляди източници на информация, на които няма да се спирам сега, но мога да препоръчам да отделите малко време и да се запознаете с това малко чудо.

Четири-пет пъдпъдъчи яйца (4х9 г/5*9), тегловно, се равняват на едно кокоше, размер S (над 43 г).

Варене на пъдпъдъчи яйца:

 1. Оставете яйцата да достигнат стайна температура.
 2. Оставете водата в съда, в който ще варите да заври напълно.
 3. С помощта на решетъчна лъжица, внимателно пуснете яйцата във врящата вода.
 4. Варете яйцата до състоянието, в което Ви харесва.

2 минути – твърд белтък, но течен жълтък

2:30 минути – твърд белтък и рохко сварен жълтък.

3 минути – твърд белтък и все още леко мек жълтък.

3:30 минути – твърд белтък и твърд жълтък.

 1. Извадете яйцата и веднага ги поставете в купа с вода и лед.
 2. Обелете и хапнете с удоволствие :)

Патешки яйца

По-големи от кокошите, обикновено +50%. По-здрави. Със специфичен вкус и аромат, които не са за всеки. Ако Ви се сторят прекалено силни, можете да ги поприкриете с подправки. По правило са по-мазни от кокошите яйца поради значително по-големия жълтък. По-хранителни са. Съдържат два пъти повече Омега-3 и Витамини А, Е и В6 и шест пъти повече В12 от кокошите.

Как да сварим патешко яйце?
Основно методите са два. Ще разгледаме и двата, за яйца с тегло 73-76 г. И в двата случая яйцата трябва да се измият предварително със студена вода и сода бикарбонат.
Метод 1

 1. Слагаме яйцата в съд със студена вода. На среден огън.
 2. Щом водата заври - варим 12 минути. Минимум.

Метод 2

 1. Яйцата се слагат в съд със студена вода. Да се покрият.
 2. Слагат се на котлона. На среден огън.
 3. Изчаква се една минута след като водата заври.
 4. Изключваме котлона. Поставяме капака на съда и оставаме така яйцата за 19 мин.***
 5. Когато времето изтече. Изсипваме топлата вода и я заменяме със студена, в която слагаме кубчета лед. Оставяме в ледената баня за 20 мин.

***Ако яйцата са по-малки – около 62 г, времето за престой след изключване на котлона е 17 мин. Ако яйцата са по-големи – около и над 85 г – времето става поне 21 мин.

Гъши яйца

Тези яйца също са с характер. Имат осезаемо по-тежък вкус. Като размери са приблизително два пъти по-големи от кокошите. Съдържанието им на протеин е много по-високо – 19,97 г за едно гъше яйце, срещу 6,23-6,5 г – за едно кокоше. Сравнително рядко срещани са, защото гъските снасят по едва 40-ина на година.

Варене:
Яйцата се измиват старателно. Слагат се в съд със студена вода. Обезателно похлупен с капак. Времената за варене на среден огън са:

За рохко сварено гъше яйце са нужни – 9-10 мин.

За твърдо сварено гъше яйце – 13-15 мин.

Пуешки яйца

Рядко срещани. Причината за това е, че пуйките съзряват по-късно от другите птици, а и не снасят ежедневно. Годишно пуйката снася около 100 яйца. Те са много подобни на тези на патиците. По-големият жълтък прави ястията кремообразни и с богат и плътен вкус.

Хранителната им стойност е висока, а в състава си имат много полезни елементи:
мастноразтворими витамини – А, Е, D, микроелементи – желязо, калций, кобалт, фосфор, йод, витамини

Най-лесният начин за приготвянето има е като направите омлет.

Ако решите да ги сварите, варят се в студена, подсолена, вода.

Ето приблизителни времена:
Рохко пуешко яйце – 4-5 минути.

Твърдо сварено пуешко яйце – 10-11 минути.

Яйца от фазан

По-малки са от тези на кокошката, но като хранителна стойност не отстъпват. Намират се по-рядко. Като размер и тегло, яйцето от фазан е наполовината на това от кокошка и два пъти по-голямо от това на пъдпъдъка. Като всички други яйца, и тези са богати на много полезни за организма вещества и елементи.

Време за варене:
Рохко сварено яйце от фазан – 1,5-2 минути.

Твърдо сварено яйце от фазан – 4-5 минути.

Яйца от ему

Външният вид не е всичко, но в случая просто не можем да подминем! Яйцата на емуто са просто огромни скъпоценни камъни. Варират от черни, през синьо-зелени до смарагдово зелени.

Вторите по големина след тези на щрауса и първите по хранителна стойност и богат вкус сред всички яйца от птици. Теглото им варира от 450 до 650 г.

Приготвянето им е включва целия спектър на кулинарни техники. Жълтъкът и белтъкът са толкова гъсти, че не изтичат дори от счупено яйце. Жълтъкът на тези яйца е много блед и много голям.

Време за варене:
Рохко яйце от ему – 45 минути. Някои методи препоръчват добавяне на оцет във водата.

Твърдо сварено яйце от ему – 1:30-1:45 часа. Някои източници препоръчват варене от 2 часа.

Птиците снасят в периода от ноември до март. Бройката варира между 30 и 50 бр.

Щраусови яйца

Най-големите птичи яйца на планетата, но и най-малките, отнесени към размера на птицата, която ги снася. Теглото им е от 1,2 до 2 кг. Едно щраусово яйце се равнява на 24 кокоши. Черупката им е изключително дебела (приблизително дебелината на чаша за чай). За пробиването й се ползва бормашина, а за рязането - ножовка.

Вкусовите им качества и хранителните вещества, които предлагат са като при кокошите яйца. Някои хора определят щраусовите яйца като особени на вкус и аромат.

Време за варене:
Рохко щраусово яйце – 50 мин.

Твърдо сварено щраусово яйце – 1:30-2 ч.

За довиждане

Това са само някои от птичите яйца, които хората консумираме. Чудатото предстои. В следващата статия ще обърнем внимание на някой… странни яйца. Можете да се запознаете с нашето пътуване до момента тук: Част І, Част ІІ и Част ІІІ


*Информацията, публикувана в блога на „Боваринка“ е стриктно информативна. Не претендираме за изчерпателност и експертиза. Не предприемайте действия, засягащи здравето Ви, без консултация с Вашия лекар!

**Въпреки това, не препоръчвам употребата на неизмити и почистени старателно яйца.

Разгледайте нашите предложения!

Вижте повече