Негово Величество - Яйцето! Част ІІ

Негово Величество - Яйцето! Част ІІ

В тази статия, която е продължение на запознанството ни с Негово Величество Яйцето, ще се спрем на фактическата страна на съществуването му. Да започваме!

Обикновено? В никакъв случай!

Повечето от нас го имат вкъщи. Приемаме го като част от нашето ежедневие, но знаем ли какво чудо се е сгушило под черупката му?

Яйцето е здравословна и питателна храна. Истинска хранителна магия. Повечето му ценни съставки се намират в жълтъка. В него се съдържат белтъчини, мазнини и голямо разнообразие от микроелементи – витамини А, В, Д, Е и К, минерали (желязо и цинк), мастни киселини (Омега – 3 и Омега – 6), лецитин, лутеин и заксантин.

Белтъкът съдържа чист протеин, който се усвоява бързо от организма.

Използваме яйцето за храна, за козметика, за майсторене, за лечение, за… бижута.

Да започнем с основното:

Структурата на яйцето

Черупка – първата линия на защита на яйцето срещу проникване на бактерии. Цветът й може да бял или кафяв. Определя се от породата на кокошката. Хранителната стойност на двата цвята яйца е еднаква. Между 7 и 17 хиляди малки порички осигуряват проходимостта на влага и газове. Колкото по-млада е птицата, толкова по-здрава е черупката на яйцето й.

Въздушна камера – образува се в широкия край на яйцето при изстиването му след снасяне. Колкото по-прясно е яйцето, толкова по-малка е камерата. Ролята й е да пропуска газовете.

Белтък – представлява 2/3 от теглото на яйцето. Има два слоя – дебел и тънък. Изграден е предимно от вода, високачествени белтъци и минерали. Често се притесняваме, ако счупим яйце и белтъкът е мътен. Това е признак, че яйцето е прясно. Белтъкът е мътен, защото съдържа въглероден диоксид, който с времето напуска яйцето и белтъкът става бистър. Ако белтъкът има зеленикав оттенък, това е следствие на високо съдържание на рибофлавин (Вит. В2), който има редица ползи за организма.

Мембрана на жълтъка – обгръща и задържа жълтъка. Колкото по-прясно е яйцето, толкова по-здрава е мембраната.

Жълтък – представлява 1/3 от теглото на яйцето и е основният източник на витамини и минерали. Цветът му варира от светложълт до тъмнооранжев, което се определя от диетата на птицата. Противно на ширещото се схващане, цветът на жълтъка не оказва влияние върху хранителната стойност на яйцето. При наличие на повече царевица във фуража, жълтъците ще са по-наситено жълти. И обратно, ако царевицата отсъства напълно от дневната дажба, жълтъците ще са по-бледи. При свободно отглеждане на птиците, диетата им включва трева, насекоми, червеи и др., а жълтъците придобиват наситено жълт до оранжев цвят.

Белтъчна връзка – двойка белтъчни спирали, които „закотвят“ жълтъка в центъра на яйцето и му пречат да се движи. Колкото по-прясно е яйцето, толкова по-изразени са двете връзки в него.

Зародишен диск – изглежда като лека вдлъбнатина на повърхността на жълтъка. Той е входът, през който се осъществява оплождането на яйцето.

Черупкова мембрана – втората защитна линия на яйцето срещу бактерии. Мембраните са две, едната е залепена за черупката, а другата обгражда белтъка.

Да бъдем практични

Прясно ли е едно яйце?
Има няколко много лесни начина да установите дали едно яйце е прясно или не:

  • Поставяне в студена вода.

Както писахме по-горе, в яйцето има въздушна кухина. Колкото по-прясно е яйцето, толкова по-малка я е тя. Логично, колкото по-малка е кухината, толкова по-малко яйцето изплува към повърхността на водата. Може да видите схемата, която сме подготвили по-долу.

  • Разклащане

Доближете яйцето до ухото си и го разклатете. Колкото по-прясно е яйцето, толкова по-малка е въздушната му кухина и толкова по-малко звук ще чуете. Колкото по-старо е яйцето, толкова по-голяма е въздушната му камера, което освобождава повече място и при разклащането ще чуете повече шум.

  • Белене на сварено яйце

Колкото по-прясно е едно яйце, толкова по-трудно се бели когато е сварено.

  • Тест със счупване върху гладка повърхност

Счупете яйцето върху хоризонтална повърхност. Колкото по-прясно е, толкова по-събрано стои и жълтъкът му стърчи. Жълтъкът и белтъкът на прясното яйце са стегнати и цялото яйце изглежда компактно. Ако белтъкът е мътен и с леко зеленикав оттенък, яйцето е много прясно. Ако жълтъкът се разтича лесно, а белтъкът е прозрачен, яйцето не е прясно, което не значи, че не е годно за консумация.

Размери

Маркировки:

Метод на отглеждане на птиците:

0 (нули) – яйца от носачки, отглеждани свободно на открито и хранени с био-фураж

1 (единици) – яйца от носачки, отглеждани свободно на открито

2 (двойки) – яйца от носачки, отглеждани свободно в халета (подово отглеждане)

3 (тройки) – яйца от носачки, отглеждани в клетки

В зависимост от предназначението:

Клас А – пресни яйца за директна консумация

Клас Б – за преработка (в производството на различни яйчни продукти)

За довиждане

След като в тази част се запознахме с интересни факти за яйцето, в Част ІІI ще разгледаме и кулинарната страна на нашия герой, а там той е във вихъра си. В немалко случаи – буквално :)

Разгледайте нашите предложения!

Вижте повече