Канелата - силна, омайваща и уютна

Канелата - силна, омайваща и уютна

Ново пътуване! Всички на борда!

Това бе първата стъпка от новото ни приключение – разходка в света на подправките. Обещава да е ароматно и да ни разходи по света и във времето.

Канелата - остра, омайваща и уютна

Какво е?
Канелата е ароматна подправка, която се произвежда от кората на югоизточно вечнозелено азиатско растение – канеленото дърво. Кората се бели и суши. Предлага се в две форми – смляна на прах и навити на малки на рулца ивици.

Символиката
Канелата е символ на плодородие, любов, духовност, защита, късмет и здраве.

Историята
Канелата се смята за една от първите подправки, с които се е извършвала търговия.
Била е толкова ценна, че се е разменяла за същото тегло злато или слонова кост. Смятана е за подходящ подарък за монарси и дори богове.
Древните египтяни са я използвали като част от ритуалите по балсамиране. През средновековието, лекарите са използвали канелата при лечение на настинки, раздразненията на гърлото и главоболие.
Индонезийците пренасяли подправката по т. нар. път на канелата до Източна Африка. От там, арабските търговци я пренасяли до Египет, откъдето венецианските им колеги, които по това време са монополисти на пазара за подправки в Европа, я купували и внасяли на римските пазари.
В началото на 16 век, португалските търговци пристигат в Цейлон (Шри Ланка), където подправката расте и където е бил най-големият производител по това време. През 1518 г. португалците завземат района, построяват форт и се превръщат в монополист в търговията с ценната стока за повече от 100 години.
През 17 век, холандците изместват португалците от района и превземат търговията с канела. Когато разбират, че по бреговете на Индия растат канелени дървета, се погрижват те да бъдат унищожени, така запазват високите си печалби.
През 18 век португалците са изместени от англичаните. В крайна сметка монополът върху канелата постепенно изчезва, защото растенията, от които се добива могат да виреят на много места.
Днес канела се отглежда на много места по света – Южна Америка, Западна Индия и други територии с тропически климат.

Кулинарна употреба:
Силният, остър и омайващ аромат на канелата подхожда както на солени, така и на сладки ястия. Ще откриете канелата в ястия от кухните на цял свят. Смелият й и отличителен вкус придава дълбочина на всяко ястие. Приложенията й са почти безкрайни. Употребява се в канелени ролца, сладки, хляб, бисквити, пайове, мусове и бонбони. Отличен акцент е в напитки като чай, сайдер, топъл шоколад и кафе. Подхожда на различни меса – телешко, свинско, пили и агнешко.

Други употреби*:
От древни времена канелата се използва в ароматерапията. Ободрява, стимулира мозъка, влияне положително на способността за запаметяване и концентрация. Подходяща е при депресивни състояния.

Маслото от канела има антисептични свойства. Подпомага храносмилането. Успокоява мускулни болки. Стимулира кръвообръщението. Може да се използва като репелент.

Важно!

Употребата на масло от канела трябва да се извършва с повишено внимание, защото въпреки полезните си свойства, може да причини раздразнения и алергични реакции! Не е редно да се използва при деца, бременни и кърмещи жени. Преди употреба се консултирайте ароматерапевт и/или лекар!


*Статията няма претенции за изчерпателност и не бива да бъде приемана и използвана като наръчник за (само)лечение! Винаги се консултирайте с Вашия лекар!