Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 6)

  • Начало
  • /
  • Блог
  • /
  • Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 6)

Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 6)

Торбичка или насипен?

Почти всеки любител на чая започва своето пътешествие с чай в торбичка, а на по-късен етап открива и насипния вариант. Каква е разликата между чай в торбичка и насипния такъв?

История на чаената торбичка

Чаените торбички са съвременно изобретение. В продължение на стотици, не – хиляди – години, чаят се е предлагал в насипна, прахообразна или смачкана/компресирана форма. Чаената торбичка е изобретена в началото на 20 век в САЩ от Робърта Лоусън и Мери Маларън 1. Двете подават заявка за патент през 1901 г. Според тях, традиционното варене на чай не позволява дозиране за един човек, а вместо това се ползва излишно много количество чай, който след много малко време става негоден за консумация. Торбичката на Р. Лоусън и М. Маларън била направена от тъкана памучна тъкан.

Истинска популярност, обаче, чаените торбички придобиват през 1908 г. Търговецът на чай Томас Съливан разпращал мострите чай в копринени торбички. Някои от клиентите му се обърквали и запарвали чаят си направо в тези торбички. Едва когато потребители се оплакали на Съливан от това, че торбичките били прекалено плътни и препятствали извличането на пълните аромат и вкус на напитката, търговецът разбрал какво се случва и започнал да използва марлена материя, която има по-голяма пропускливост и позволява пълното развитие на чая.

Независимо от това, кой е изобретателят на чаената торбичка, тя решава два основни проблеми – индивидуалното дозиране и почистването след като се насладим на горещата напитка.

Популярността на чаената торбичка позволява не само нейното развитие, но и това на чая, който тя съдържа. От цели или начупени листенца, вече се използват прах и дребни частици, които се наричат „фанинг“ (fanning). Независимо от качеството на суровината, чаената торбичка се превръща в незаменим начин за направа на чай. Толкова незаменим, че се налага да преоткриваме насипната форма на чая.

Качество

Както насипният, така и чаят в торбички може да бъде с много високо или много ниско качество. Смята се, че по принцип, насипният чай е по-качествен. Това е така, защото обикновеният пакетиран чай съдържа прах и дребни частици, остатъчни от преработката на насипния. Днес съществуват пирамидални „торбички“, които могат да съдържат цели чаени листенца. С тях, обаче, има проблем – отделят микро- и нанопластмаси в чая ви2. Насипният чай също може да има ниско качество. То зависи от много фактори – от условията, при които се отглежда растението и начинът на събиране, до техниката на обработка и условията на съхранение.

Обикновено насипният чай печели битката за качество с този в торбички. Когато накиснете насипния чай, можете да видите коя част от растението използвате – листенцата, връхчета, пъпки, цветове или цели клонки. Освен това можете да прецените качеството по вида на листенцата, което е невъзможно при чая в торбички.

Разлика във вкуса

Първо - забелязали ли сте, че не всички видове чай се предлагат в торбички? Например китайските дан конг чайове, много навити улун и др. Чаените листенца имат нужда от пространство, за да отдадат пълните си вкус и аромат. Това е невъзможно в торбичка.

Второ – когато ползвате насипен чай, можете да контролирате силата на напитката си. При пакетирания чай, торбичката съдържа определено количество (1-3 г) и контролът върху силата на чая става по-труден.

Трето – колкото по-малки са частиците на сухия материал за чай, толкова по-нетрайни са. Това значи, че чаеният прах и дребни частици в торбичките губят своята свежест много по-бързо от насипния чай.

Помните ли матчата? Този фино смлян чай с изключително високо качество може да загуби свежестта си за четири седмици, точно заради това, че е в смляна форма. Ако изберете чай в торбички, съхранявайте ги правилно и изберете индивидуално пакетирани. Тук трябва да споменем, че опаковката на самата торбичка също би могла да повлияе на вкуса, някои опаковки оставят изразен хартиен вкус, особено ако чаят е бял или нежен зелен.

Цената

Обикновената чаена торбичка съдържа от 1 до 3 грама чай. Една кутия съдържа 20 торбички, т.е. една кутия може да съдържа едва 20 г чай. Една торбичка е годна за едно запарване, защото частиците в нея са малки и отделят целите си цвят, аромат и вкус наведнъж. От друга страна, насипният чай подлежи на презапарване, а дори може да се запарва и по различни начини, което да разрие различни вкусови характеристики на напитката. някои видове чай позволяват да се направят 15 чаши напитка при едно запарване. Това значи, че цената на чаша чай е по-ниска при употреба на насипната му форма. Освен това, насипният чай предлага и по-приятно и пълно изживяване.

Най-висококачествените видове чай почти никога не биват предлагани в торбичка.

Независимо как предпочитате да приготвяте чаят си, едно е сигурно – тази напитка ни съпровожда от хилядолетия и винаги можем да разчитаме на нея да ни разведри, успокои или ободри.

За довиждане

Днес приключихме още една част от нашето пътешествие в света на чая. Докато се срещем отново, може да разгледате първите пет части в историята ни за чая тук: Част 1, Част 2, Част 3, Част 4 и Част 5.


*Статията няма претенции за изчерпателност и не бива да бъде приемана и използвана като наръчник за (само)лечение! Винаги се консултирайте с Вашия лекар!