Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 5)

  • Начало
  • /
  • Блог
  • /
  • Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 5)

Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 5)

Продължаваме! Днес – най-скъпите шест чая в света. От 24-каратово злато и диаманти, до чай, набран от дървета, чието родословие може да се проследи хиляди години назад във времето.

6. Tie Guanyin чай

Още един Ооланг чай, който се отглежда в Китай. Листенцата му имат ярък златен цвят и всъщност издава звънящ звук при изсипването им в платнените им чували. Обработените листа са хрупкави. Характерно за този чай е, че е толкова силен, че позволява седем използвания на всяка доза, като запазва аромата и цвета си.
Кръстен на будистката Желязна богиня на милостта, този чай е комбинация от черен и зелен чай. Има отличителен вкус на кестен. Растенията се отглеждат във високопланинските райони на провинция Фудзиен.
Цената му е висока, но почитателите на чай го ценят не само заради отличния вкус, а й защото една доза от 3 г може да се използва до седем пъти :)

Цена: приблизително 3000 долара за килограм.

5. Vintage Narcissus Tea

Един от най-скъпо продадените чайове в историята. 20-килограмова кутия от този Оолонг е изнесена от Китай в Сингапур през 1960. Продадена и препродадена няколко пъти от тогава. Последният й собственик е колекционер от Малайзия.
Чаят е произведен в планината Уишан в Китай. Известен е със сложният си вкус, в който се преплитат дървесни нотки, шоколад и цветя.
Високата цена се определя и от районите, където расте този вид чай. Някои растения се захващат за стръмни скали и големи канари, което прави добивът нисък, което поддържа и високата цена.


Цена: 6500 долара за килограм.

4. Yellow Gold Tea Buds

Може да не повярвате, но листенцата на този чай се боядисват с 24-каратово злато, веднага след беритбата. Смята се, че златото е полезно при консумация*. Продава се само в Сингапур и да си го кажем – малко прекалено е за напитка :)
Смята се за най-редкия чай света. Исторически, този чай е сервиран само и единствено на китайските императори. Растенията се отглеждат само в един планински район на Китай. Берат само листата, които са на върха на дървото, като това става в един единствен ден в годината, а самото бране се извършва със златни ножици.
Традиционно, след като се изпие напитката, листенцата се изяждат. Традиционно, но не е изненадващо, нали? 24-каратово злато…

Цена: 10 500 долара за килограм.

3. Panda Dung Tea

Първо, да отбележим, че откривателят на този чай е могъл да избере далеч по-апетитно име. Буквалният превод означава „фекалии на панда“… Растенията, от които се добива този чай, се наторяват с тор от панди. Производителят, който за първи път започва да отглежда чай по този начин твърди, че той е полезен, защото пандите са хранят само с див бамбук и усвояват една около 30% от полезните вещества в него.

Цена: когато е представен на пазара, цената му е била 3500 долара за 50 г. Това прави около 70 000 долара за килограм.

2. Юбилейна торбичка чай от Tips

Основана през 1930 г. в Обединеното кралство, P. G. Tips е компанията, която отбелязва своята 75-годишинина с това бижу. Торбичка с чай „Сребърни императорски връхчета“, инкрустирана с 280 диаманта. Самото пликче е дело на бижутерии Boodles. Направата е отнела три месеца.

Цена: 15 000 долара за торбичка.

Интересно, дали някой, който е купил тази скъпоценност, всъщност си е направил чай :)

1. Чай Da-Hong Pao

Отлежал или „античен“, чаят Da-Hong Pao е изключително рядко срещан. В Китай се счита за национално богатство. Запазен е за важни срещи с изтъкнати държавни гости и се счета за подарък от държавата. Днес се добива от издънки от оригиналните чаени дървета.

Този чай е от периода на династията Минг. Процесът на добив винаги е бил пазен в тайна. Оригиналните дървета за обрани последно през 2005 година. Все още има няколко първородни чаени дървета и информацията, с която разполагаме днес е, че те никога повече няма да бъда обрани. Наличните запаси от този чай вдигат цената му до космически суми, но въпреки това, продажби се осъществяват изключително рядко.

Чаят е вид силно окислен Оолонг, който расте в определен район на планините У дзи/Ушан, в югоизточен Китай. Има продължителен флорален послевкус и е ценен заради лечебните си свойства.

Цена: известен като най-скъпият чай в света. През 2002 година, купувач е платил 28 000 долара за 20 г. Това прави цената за килограм невероятните 1,4 млн. долара. Това го прави най-скъпия чай в света.

За довиждане

Днес се потопихме в лукс и странност, изброявайки първите шест в класацията ни за най-скъпите чайове в света. Докато стане време за следващата ни среща, може да разгледате първите четири части в историята ни за чая тук: Част 1, Част 2, Част 3 и Част 4.


*Статията няма претенции за изчерпателност и не бива да бъде приемана и използвана като наръчник за (само)лечение! Винаги се консултирайте с Вашия лекар!