Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 4)

  • Начало
  • /
  • Блог
  • /
  • Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 4)

Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 4)

Повечето от нас не смятаме чаят за скъпа и луксозна стока. Много видове и марки са повече от достъпни, което ни кара да не се замисляме особено за цената. В света на чая има рекорди. Дали защото някои чайове са твърде редки или защото производителите ги „обогатяват“ допълнително. Да си позволим малко лукс с единайсетте най-скъпи чая в света! Разбира се, започваме от единадесетото място ;)


11. Цветен чай Tienchi

Добива се от растението Panax notoginseng (псевдо жен-шен). Познат със свойствата си да облекчава безсъние и алергии, този чай има силен детоксикиращ и противовъзпалителен ефект. Отглежда се в Китай, но е много популярен в цял свят, заради вкуса, лечебните си свойства и начинът, по който изглежда.
Цветовете на този чай изглеждат като миниатюрни броколи. Има охлаждащ ефект, някои го определят като леко горчив, но има и изразен и продължителен сладък вкус. Използва се в традиционната китайска медицина. Има успокояващо действие.
Цена: обикновено е около 200 долара за килограм.

10. Gorreana Broken Leaf Black Tea

Един от чайовете, произвеждани на португалския остров Сан Мигел. Този медно оцветен чай се добива от всяко трето листо на всяка клонката. Отглежда се в най-старата и в момента – единствена, чаена плантация в Европа, създадена през 1883 г. Заема обширна част от крайбрежен район на острова, където вулканичните почви предоставят идеалните за растенията условия. Листата на чая се берат ръчно, по традиционен способ.
Цена: около 300 долара за килограм.

9. Чай Gyokuro/"Гьокуро"

Екзотична разновидност на зеленият чай „Сенча“. Отглежда се на сянка, в град Uji, префектура Киото. Обикновено се засенчва за период от три до седем седмици преди беритба. Засенчването повишава концентрацията на аминокиселини в листата, повишавайки сладостта и придавайки уникален аромат. Известен е с името „Нефритена роса“, това е най-скъпият японски зелен чай, обичат от почитателите на напитката заради сложния си вкус. Богат е на витамини и минерали, както и на кофеин и L-теанин.
Цена: приблизително 650 долара за килограм.

8. Чай Poo Poo Pu-Erh

Търсите екзотика? Следващият чай се класира в тази графа без никакви затруднения.
Произвежда се в Китай, провинция Юннан, от… екскрементите на ларвите на баршнен молец, които биват хранени само с чаени листа. Ако се абстрахирате от… производството на чая, успех!, познавачите го описват като: гъста течност, със силен аромат и гладка текстура. Листенцата в напитката са с размерите на точката в края на това изречение.
Цена: около 1000 долара за килограм

7. Чай "Имепраторски сребърни връхчета"/Silver Tips Imperial

Добива се в първата чаена плантация в света. Ръчно рулован, полуокислен Оолонг, много ценен поради свойствата си против стареене и успокояващите си качества.

Уникат в света на чая по няколко причини: произвежда се в ограничени количества всяка година. Листата се берат само в дните и нощите с пълнолуние, по време на сезона за беритба. Печелил е много награди, а ценителите го предпочитат вечер, педи лягане.

Цена: през 2014 г. е поставен рекорд. През 2014 г. е продаден, за 1850 долара за килограм, на трима купувачи.

За довиждане

Днес се запознахме с пет от единадесетте най-скъпи чая. При другата ни среща ще видим първите шест :) В това време, ако попадате за първи на нашата чаена експедиция, можете е да се запознаете с предишните ни три етапа: Част 1, Част 2 и Част 3