Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 3)

  • Начало
  • /
  • Блог
  • /
  • Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 3)

Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 3)

Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 3)

Здравейте! Радвам се, че сте тук за третата част от нашето пътуване в света на чая! Ако се срещаме за първи път, препоръчвам Ви да разгледате Част І и Част 2.

Днес ще разгледаме основните видове чай. Всеки чай има свои уникални характеристики и свой глас:

Черният чай

Обикновено черният чай има силни аромат и вкус. Много е подходящ за охладен чай. Любимият и традиционен „Ърл Грей“ може да бъде овкусен с масло от бергамонт, придобивайки портокалови вкуси и аромат. Цветът на черния чай варира от тъмнокафяво, през махагон до тъмночервено. Има сведения, че черният чай допринася за защита на организма от артериосклероза и натрупвания на холестерол в кръвоносните съдове*. Поради високото си съдържание на кофеин, черният чай не е подходящ за хора с проблемно кръвно налягане, също така и за такива с чувствителни стомаси, особено при консумация без храна. Много хора подправят черния чай с лимон и/или мляко.

Масала

Любимият индийски чай. Масалата се приготвя от листенца черен чай, към които се прибавят джинджифил, кардамон и подбрани подправки – често канела, карамфил и анасон. Обикновено се поднася с мляко и захар. Ценен е заради аромата и вкуса си.

Зелен чай

Зеленият чай е основен вид чай, свързан с азиатската и ориенталската култури и кухня. Практически, всичкия чай, който се отглежда в Япония е зелен. Минимално окислен, ако изобщо, този чай е зелен на цвят, а понякога – почти жълт. Ароматен и успокояващ е. Смята се, че забързва метаболизма и намалява нивата на холестерол*. Поднася се топъл и току-що сварен, без никакви добавки. Жасминовият чай е много популярна разновидност на зеления чай.

Сенча

Най-популярният японски зелен чай. Обикновено се приготвя от листа на растения, които са расли на слънчева светлина. Gyokuro и Kabusecha разновидности, обаче, се правят от храсти, които са били покрити с плат или платна от тръстика за част от периода на растеж.

Тенча


Тенча е суровият материал, от който се прави чаят матча. Произвежда се от лисата на растения, които се отглежда изцяло на сянка и не се излагат на светлина през целия период на растеж. Матча е смлян с камъни прах, който е тачен в цяла Япония както като напитка, така и като основна съставка на известния зелен чаен сладолед. Стритите листа от Тенча са в основата на чаената церемония. В миналото за този ритуал са се ползвали само листа от много стари растения – на повече век. Тъй като напитката се приготвя от целите стрити на прах листа, това прави Матча уникален в света на чая.

Оолонг/улун


Произходът на този чай е от същото растение, от което се правят черния и зеленият. В случая с оолонг, материалът се полуоксидира, след което се валира, което е причината за отличителната му форма. Цветът на напитката е от кафеникава до зелена и има богата палитра от вкусове. Има високо съдържание на антиоксиданти и има наблюдения, че допринася за предпазване от диабет*. Съдържа около половината кофеин, който има в същото количество кафе.

Бял чай


Вкусът на този неокислен чай е нежен и лек, понякога го определят като сладък и с нотки на ядки. Обикновено цветът на напитката е бледожълт. Смята се, че консумацията на бял чай подпомага здравето на кръвоносната система*, повлиява добре кожата и действа антистареещо*. Много козметични продукти за кожа включват бял чай в състава си. Съществуват допълнително овкусени бели чайове. Най-популярни сред тях са портокаловият и този с жасмин.

За довиждане

В тази част разгледахме основните видове чай. Интересното и... мистичното тепърва предстоят. Нямам търпение да я споделя с вас! До тогава, можете да си припомните Част 1 и Част 2.


*Статията няма претенции за изчерпателност и не бива да бъде приемана и използвана като наръчник за (само)лечение! Винаги се консултирайте с Вашия лекар!