Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 2)

 • Начало
 • /
 • Блог
 • /
 • Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 2)

Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 2)

Чаят – аромат, цвят, вкус и още, и още... (Част 2)

Добре дошли! Втурваме се направо във втора част на пътуването ни в света на чая. Ако не сте били с нас в началото на нашата разходка, може да наваксате с Част І.

Всички видове чай се произвеждат от едно и също вечно зелено растение, местно за Китай, Северна Индия и Тибет - Camellia sinensis, Thea sinensis, Thea chinensis. Растението е дърво, което достига височина от 15 метра. Има две разновидности на чаеното растение. Различават се по размера на листата и по местообитанието си. Единият вид предпочита високите и прохладни планински райони, а другият – тропическата и влажна среда, с по-ниска надморска височина.

За производството на чай се използват листата, пъпките и цветовете на чаеното дърво. Събирането им започва след третата година на растението. Берат се ръчно, през целия вегетационен период. Брането се извършва на всеки две седмици. Добивът е от 10 кг прясна маса е около 2,5 кг суха.

Цветовете

Порастват в основата на листата. Едно или в групичка до пет. Бели, ароматни, с ясно жълт център. Диаметърът им е 2,5 до 4-5 см.

Листата

Листата на чаеното дърво/храст са тъмнозелени, с продълговата форма, жилави и лъскави. Дълги са от 4 до 15 см и са широки от 2 до 5 см. Имат къси дръжки и са разположени са шахматно по клонките. Когато са млади, листенцата са по-светли на цвят и имат изразени власинки по долната си повърхност.

Плодовете

Плодчетата на чая представляват първо зелени, а по-късно – кафяви, топчета, в които уютно са сгушени от семенцата на растението. Когато плодът узрее, той се спуква сам и от него изпадат кръгли семенца.

Видовете

Съществуват четири основни типа чай: зелен, бял, оолонг и черен. Разликата помежду им се дължи на начина на бране, вехнене и обработка.

Листата започват да вехнат моментално след обирането си и преминават през ензимно окисление при излагането си въздух. Загряването спира процеса на окисляване. Това е най-лесният начин да обясним процеса на производството на чая, който е съчетание на изкуство и наука.

Въпреки че повечето хора пият чай заради неговия успокояващ и отпускащ ефект, чаят може и да ободрява и стимулира. Всички видове чай съдържат кофеин, но обикновено той е в по-ниска концентрация, отколкото при кафето. Съществуват и безкофеинови видове чай.

Основите

Тук ще разгледаме съвсем опростено и накратко основните типове чай:

 • зелен чай – не се оставя да вехне и не е окислен
 • бял чай – увехнал, фиксиран чрез изпичане, изсушен, но неокислен
 • оолонг/улун – този чай е хибрид. Листенцата му се оставят да увехнат естествено, натрошават се чрез подмятане в кошница, окисляват се от 8 до 85%, фиксират се чрез печене или нагряване в специални барабани, оформят се чрез търкаляне и се изсушават.
 • черен чай – напълно увехнали листенца, леко натрошени, напълно окислени, без фиксация, оформени и изсушени.

Това са основите, върху които човечеството се е научило да рисува практически неизброими вкусове и аромати.

Най-големите

Днес най-големите производители (в тонове) на чай са:

 1. Китай - над 2 млн.
 2. Индия - 1.2 млн.
 3. Кения - 432,400
 4. Шри Ланка - 340,230
 5. Виетнам - 214,300
 6. Турция - 212,400
 7. Иран - 160,000
 8. Индонезия - 148,100
 9. Аржентина - 105,000
 10. Япония - 84,800

За довиждане

В тази част набързо разгледахме основните видове чай. В следващата, ще се ги видим от много по-близо и много по-подробно. Няма търпение да я споделя с вас! До тогава, можете да си припомните Част 1.